Щамбова роза №75

40.00 лв.

Плачеща

Изчерпан

Категория:

Описание

Щамбова роза (дърво роза).

Розите, оформени като дръвче с високо стъбло и корона, е мечтата на всеки истински ценител на красивото. Ако го имате в двора, трябва да полагате за него по-специални грижи. Едно от най-ефектните творения, получени при работа с царицата на цветята, е щамбовата роза, известна повече като „розово дърво“. Смята се, че първите щамбови рози са получени от обикновената шипка Rosa canina в края на XVIII век. С това започва триумфалното шествие на прекрасното розово дръвче, което винаги е предизвиквало възторг у почитателите на красивото. До този момент в колекцията на нито един розариум в света не липсват щамбови рози. Тяхната височина е различна. Съществуват миниатюрни щамбови рози, чието стъбло достига височина 40-45 см. Полущамбовите са с височина 70-80 см, а щамбовите са истински „гиганти“, защото се извисяват на 90-110 см.

За да се създаде една щамбова роза, са необходими три години, като на първата година върху корена на дива шипка се облагородява междинник, който също е дивачка, но има свойството за няколко години да стане прав и надебелява дотолкова, че да поддържа короната. Върху междинника през следващата година на височина по желание от 1.00 м до 1.50 м се прави същинската присадка на калем от благородна роза. Обикновено сортовете, използвани за това облагородяване, са от рода на полиантово-хибридни рози, които са нискорастящи, студоустойчиви, многоцветни и дребноцветни, отличаващи се с обилен и продължителен цъфтеж. Тези рози дават възможност за формиране на компактна корона чрез подрязване и постигане на дълъг и траен цъфтеж на розовото дръвче.
При засаждане на щамбовите рози е добре това да бъде направено след 1 юни. Дотогава е добре растението да бъде в контейнера, за да се развие добре кореновата му система. След засаждане трябва да бъдат обилно поливани, тъй като щамбовите рози се нуждаят от повече вода.
Всяка опаковка съдържа един корен.

Допълнителна информация

Тегло 4.5 kg